Lazanja ir tradicionāls itāļu ēdiens, kas gatavots no piecām mīklas kārtām.
Pildījums var būt jebkurš, bet Itālijā par “pareizāko” variantu uzskata malto gaļu ar Boloņas mērci, bešamel mērci un parmezānu. Ja vēlaties pagatavot ēdienu, ko pasniedz pasaules labākajos restorānos, sekojiet šiem padomiem.
Sastāvdaļas
500 grami lazanjas loksnes
800 grami maltas liellopu gaļas
600 grami tomātu
1 pipars
200 grami tomātu mērces
400 ml piena
1 baltais sīpols
300 grami mocarellas
Olīveļļa
60 grami kviešu miltu
60 grami sviesta
3 ķiploka daiviņas
80 g parmezāna siera;
Sarkanie čilli pipari, melnie pipari, oregano, baziliks, sāls pēc garšas
Pagatavošana
Vispirms pagatavojiet Boloņas mērci – lielā katlā vai pannā uzkarsējiet olīveļļu, apmēram divas ēdamkarotes. Sīpolu un ķiploku smalki sagriež, ievieto pannā. Apcep, līdz kļūst zeltaini, un tikai tad pievieno malto gaļu. Pievienojiet sāli, piparus, samaisiet un pārkaisa ar baziliku.
Kad maltā gaļa kļūst pelēka, piparus un tomātus bez mizas smalki sagriež, ievieto pannā, pārlej ar tomātu mērci. Vēlreiz samaisa, vāra piecas minūtes un noņem no uguns.
Tad pagatavo bešamel mērci – pannā izkausē sviestu, ieber izsijātus miltus. Izmaisa un uzreiz noņem no plīts. Tīrā nelielā katliņā uzkarsē glāzi piena, ielej tajā sviestu, saputo, lai atdalītu gabaliņus. Vāra trīs minūtes, pievieno vēl vienu glāzi piena un rīvētu sieru.
Šīs divas mērces ir tas, no kā galvenokārt pagatavo lazanju – recepte ir vienkārša, bet ir svarīgi ievērot tehnoloģiju. Ir svarīgi zināt, kādā secībā lazanju jāsaliek, lai ēdiens izdotos tieši tāds, kā vajag.
Izsmērējiet cepšanas formas dibenu ar bešamel un izklājiet pirmo loksni. Pēc tam kārtas kārto pārmaiņus šādā secībā – Boloņas mērce – loksne – bešamel mērce – loksne un tā tālāk, līdz beidzas sastāvdaļas. Pēdējam slānim noteikti jābūt Boloņas mērcei, un tā jāpārkaisa ar rīvētu sieru, čilli, melnajiem pipariem un baziliku.
Kad viss ir gatavs, aiztaisiet trauku ar foliju un sūtiet to uz 45 minūtēm 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī. Beigās lazanju dekorē ar svaigu baziliku un pasniedz.